Ziołowy ogród wertykalny

Świeże zioła w kuchni mogą urozmaicić smak wielu potraw, które przygotowuje się przy pomocy ziół. Wielu ludzi, którzy wolą zdrową kuchnię rezygnuje z soli na rzecz ziół. Te też pozwalają na wydobycie z gotowanych dań głębokich walorów smakowych a jednocześnie są zdrowsze niż sól.

Takie zioła doniczkowe można kupić w kwiaciarni, przez internet lub w sklepach z żywnością – najczęściej marketach i hipermarketach. Należy jednak pamiętać o tym, że bazylia w doniczce kupiona w markecie może nie być tak mocną sadzonką, jak ta kupiona w sklepie ogrodniczym. Zazwyczaj w sklepie ogrodniczym będzie nieco droższa, ale także zdecydowanie lepiej zachowana. Aby zioła doniczkowe świetnie rosły, należy je na bieżąco podcinać, a więc stosować ich. Jeśli sadzonka mięty lub bazyli jest podcinana – ucina się stożek wzrostu, rozrasta się na boki, kolokwialnie mówiąc gęstnieje. Jeżeli już zaś nie stosuje się ziół, to one rosną w górę – w doniczce znajduje się jeden cienki pęd. Warto więc zakupić te zioła, których będzie się stosować. Jedynie wówczas będą się świetnie trzymać i świetnie rosnąć. Lubczyk w doniczce nie jest nieprosty w hodowli. Zioła doniczkowe nie są bardzo wymagające. Wymagają głównie podlewania i regularnego podcinania. Nie powinno się ich nawet przesadzać do nowej doniczki co sezon, ponieważ ich system korzeniowy nie rozrasta się bardzo. Generalną zasadą jest pamiętanie o podlewaniu. Wówczas świeże zioła będą nie tylko i wyłącznie nie gorzej smakować, ale i ładniej prezentować się na kuchennym parapecie lub w ogrodzie wertykalnym na balkonie. Zioła można hodować właśnie na balkonie. Wystarczy zakupić zestaw doniczek umieszczonych na poziomej, nieco pochylonej ścianie. Takie rozwiązanie nazywane jest ogrodem wertykalnym i nie jest drogie. Dużo osób hoduje w takich ogrodach zioła na tarasach i balkonach. Zwracając uwagę na na niewielkie rozmiary na okres zimy można je przenieść do mieszkania. Ważne, ażeby doniczkowe zioła stały w nasłonecznionym miejscu, niemniej jednak aby południowe słońce latem nie sparzyło ich stonowanych listków.

Więcej: świeże zioła w kuchni.