Właściwie każdy klient restauracji widzi tylko salę restauracyjną z krzesłami, stołami i w razie konieczności witryny chłodnicze, w których wystawione są eleganckie desery. Niewielu wie, jak dużo skomplikowanego sprzętu znajduje się na zapleczu restauracji. Dzięki specjalnym maszynom praca osób na kuchni jest łatwiejsza.
Do każdej restauracji kupuje się zmywarki do szkła redfox. Dziś nikt nie myje naczyń ręcznie, nie tylko i wyłącznie dbając o na wygodę i oszczędność wody oraz miejsca. Głównym powodem tego, że kupuje się zmywarki przemysłowe do naczyń jest to, że myją dokładniej. Naczynia w zmywarce myte są w temperaturze minimum 60 stopni. Nikt nie byłby w stanie umyć talerzy, czy szklanek wodą o tak wysokiej temperaturze. Dzięki temu, że w zmywarkach dostępne są programy z wyższą temperaturą, naczynia są prócz tego dezynfekowane. Wysoka temperatura umożliwia także łatwiej doczyścić szkło, ażeby nie było na nim żadnych smug. Ażeby ułatwić ludziom pracującym w kuchni wykonywanie obowiązków warto zainwestować w piec wyposażony w automatyczny system myjący do pieców. Takie urządzenia dostosowują sposób mycia pieca do tego, jak bardzo jest zabrudzony. Pozwalają na pozbycie się wszelkich przypaleń oraz nalotów z pary, które powstają w procesie pieczenia. Naczynia i sprzęt kuchenny muszą być nienagannie czyste. Dzięki temu, że łatwiej będzie je umyć, zachowanie czystości w restauracyjnej kuchni dla nikogo nie będzie problemem. Inwestycja w zmywarki, czy wyparzarki do naczyń jest więc obowiązkiem. Bez wątpienia najbardziej istotne w kuchni są dobrej jakości witryny chłodnicze restoquality oraz szafy chłodnicze rm gastro. Taki sprzęt powinien być pojemny, aby zmieściły się w nim wszystkie składniki i gotowe dania, które podaje się na zimno – desery. Poza tym warto zainwestować w chłodnie markowych producentów, bo ich cechą jedyną w swoim rodzaju jest to, że są energooszczędne. Musimy pamiętać o tym, że taki sprzęt pozostaje włączony w restauracji 24 godziny na dobę 7 dni w tygodniu – analogicznie jak zwyczajne lodówki, zatem to, ile zużywa energii w cyklu dobowym ma ogromne znaczenie.
Źródło informacji: elektromechaniczny piec do pizzy.