Przechowywanie żywności rządzi się swoimi prawami. Żywność musi spełniać dokładnie sprecyzowane wymogi, jeżeli już ma być nie tylko zdrowa i bezpieczna dla ludzi, ale też smaczna. Żywność bardzo trudno jest transportować, dlatego że trzeba spełnić odpowiednie warunki i wszystkie wymogi nie tylko i wyłącznie związane z prawem, ale także takie zdroworozsądkowe, które determinują bezpieczny transport.
Jeśli firma para się przewozem żywności, to musi to robić w sposób bezpieczny, żeby na miejsce wszystkie towary dotarły w niezmienionym stanie i były po prostu smaczne oraz zdrowe. Właściwie każdy, kto prowadzi firmę zajmującą się sprzedażą żywności i bez wątpienia jej transportem musi dysponować odpowiednimi pojazdami umożliwiającymi przewóz, a jeżeli już chodzi o samo magazynowanie żywności nietrwałej, to trzeba posiadać oczywiście komory chłodnicze i mroźnicze. Kontener chłodniczy jest rodzajem wielkiej lodówki przeznaczonej do przechowywania ogromnej ilości towarów wymagających niskiej temperatury. W kontenerach takich mieszczą się nie setki, a tysiące litrów. Kontenery są wyposażone w duże agregaty chłodnicze pozwalające utrzymać niską temperaturę oraz specjalny komputery, które kontrolują warunki wewnątrz kontenera. Obok takich maszyn do chłodzenia i mrożenia są też komory dojrzewalnicze, które służą do produkcji dojrzewających serów lub wędlin. W takich komorach panuje konkretna wilgotność i temperatura umożliwiająca przebieg procesu dojrzewania. W komorze produkt zmienia własne cechy, staje się bardziej luksusowy i całkowicie inny w smaku. Komory mroźnicze i dojrzewalnicze są w pewnych przypadkach kupowane przez firmy, a czasem wynajmowane na zasadach leasingu, bo to się zwyczajnie w pewnych sytuacjach bardziej opłaca. Kiedy kupujemy, ponosimy wszystkie koszty, a kiedy wynajmujemy, nie musimy takich kosztów ponosić, bo rozkładają się one na długi czas i nie są również wcale takie spore. Po jakimś czasie mamy sposobność wykupienia na własność leasingowanego sprzętu, ale nie powinniśmy tego robić. Długoterminowy wynajem chłodni opłaca się zarówno firmie leasingującej, jak i tej, która bierze komory w leasing, bo może ona czasowo ograniczyć swoje wydatki i płacić mniej, niemniej jednak korzystać ze przetestowanego sprzętu o bardzo dobrej jakości. To dla wielu firm jest z całą pewnością bardziej korzystne.
Zobacz także: komora mroźnicza.