Jeżeli ktoś zastanawia się bez jakiego sprzętu nie może funkcjonować firma cateringowa albo restauracja, także ta dostarczająca jedzenie na wynos, na pewno wie, że odpowiednie narzędzia ułatwiają pracę i sprawiają, że można wykonywać ją znacznie szybciej. Organizując spore przyjęcie, restaurator nie jest w stanie przygotować wszystkich dań na bieżąco. Kompletne szczęście schładzanie szokowe daje możliwość ugotowanie dań wcześniej, szybkie schłodzenie ich a potem odgrzanie i podanie gościom.
Dzięki temu dania nie tracą wartości odżywczych i smakowych a ich przygotowanie rozłożone jest w czasie. Do tego zadania służy komora schładzania szokowego. Komory chłodnicze mogą być wbudowane w kuchnię, tak jak inny sprzęt kuchenny, albo stanowić odrębne pomieszczenie. Wszystko uzależniony jest od tego, jak dużą ilość jedzenia wymaganie schłodzić. W restauracji i firmie cateringowej będą to niewielkie komory, ale już w zakładzie przetwórczym konieczne jest przeznaczenie komór o większym gabarycie. Najczęściej posiadacz restauracji albo firmy cateringowej jest w stanie przewidzieć, jak duże zlecenia musi zrobić i w związku z tym łatwo dobierze odpowiedni sprzęt do chłodzenia. Prócz sposobów szybkiego schłodzenia gotowych potraw, istnieje także możliwość ich mrożenia. Mrożenie szokowe, bardzo podobnie jak chłodzenie, następuje w bardzo krótkim czasie. Dzięki temu przygotowane dania albo półprodukty nie tracą swoich właściwości lub struktury. Zamrożenie szokowe ciasta w piekarni gwarantuje, że wypiek się uda. W tradycyjnej zamrażarce woda obecna w cieście zaczęłaby parować i zbudować kryształki lodu. To miałoby z kolei fatalny wpływ na finalny wypiek. Ciasto, czy chleb mogłyby zawierać grudki albo sprawiać złudzenie niedopieczonych. Technologia szybkiego schładzania oraz mrożenia potraw gwarantuje również, że nie namnożą się szkodliwe bakterie, które mogą spowodować szybsze psucie się dań. Bez sprzętu do mrożenia i schładzania szokowego firmy zajmujące się produkcją jedzenia, musiałyby je zbudować na bieżąco i w tej samej chwili sprzedawać. Przeciwnie, trafiałoby do klientów zepsute lub pozbawione smaku.
Polecana strona: komory szokowego mrożenia.