Jak szybko schłodzić żywność

Producenci żywności wykorzystują przy jej produkcji wiele fachowego sprzętu, który usprawnia cały proces powstawania i transportu towaru. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnej technologii, do której należą także komory szokowego mrożenia można bardzo szybko mrozić przygotowane posiłki i w ten sposób transportować je do sklepów, w których będą sprzedawane właśnie jako produkty głęboko mrożone. Komory szokowego mrożenia to urządzenia przenośne i montowane w pomieszczeniach na stałe, które pozwalają bardzo szybko schłodzić albo zmrozić produkty spożywcze po procesie obróbki termicznej.

Dzięki temu, że zmiana temperatury w komorze następuje szybko, żywność dłużej nadaje się do spożycia i dłużej można ją przechowywać. Oprócz tego, szybkie zamrożenie sprawia, że desery nie tracą własnego atrakcyjnego kształtu. Potrawy bardzo szybko mrożone zachowują też własne walory smakowe i po rozmrożeniu czasem nieprosto rozpoznać, że w ogóle były zamrażane. Dosłownie wytrawni smakosze mogą nie poczuć, że jedzą gotowy produkt, który był już mrożony. Podczas tradycyjnego zamrażania, które następuje bardzo powoli, produkty tracą więcej wody a więc redukuje się ich masa. Mrożenie i schładzanie żywności w komorze trwa wyłącznie półtora godziny. Wówczas temperatura produktów obniża się do stosownie dwie -3 stopni w przypadku chłodzenia i -20 stopni, gdy produkty są mrożone. Żywność przygotowana w ten sposób dostarczana jest do sklepów specjalnymi pojazdami z zamontowanymi zamrażarkami. Przyszłościowe komory służące do szybkiego zamrażania produktów są jednocześnie bardzo wydajne i energooszczędne, zatem nie generują dużych kosztów za zużycie energii elektrycznej, co dziś zdaje się być kluczowe przy obliczaniu kosztów produkcji żywności. Taki sprzęt można zakupić, jeśli niezbędny jest na stałe. Możliwy jest jednakże też jego wynajem, co staje się coraz popularniejsze. Firmy zajmujące się cateringiem coraz częściej wynajmują kontenery z komorami do szokowego mrożenia w środku na czas, kiedy będą chciały z nich korzystać, a zatem wtedy kiedy mają najwięcej zamówień.

Sprawdź: komory szokowego mrożenia.